Persoonlijke groei

Loslaten of vasthouden

Loslaten of vasthouden

Eerst weten waar jij je aan vasthoudt

Als je wilt loslaten zul je eerst moeten weten wat je nu eigenlijk vasthoudt. Dat is wellicht een van de onderwerpen die mij duidelijk zijn geworden tijdens de opleiding tot Internationaal Register Hypnotherapeut (IHR) die ik met goed gevolg heb afgerond bij De Kracht van Hypnose.

Vaak weet je gewoonweg niet wat je allemaal meesleept, of wat je wilt loslaten. Waarom je daar letterlijk moe en gestrest  van wordt. Als een schip dat probeert vooruit te komen terwijl het anker nog niet is opgehaald. Blijven trekken en er alleen maar moeier en moeier van worden, tot je het punt bereikt waarop je het opgeeft. Dat anker hoeft namelijk niets te doen, gewoon anker zijn en het schip op zijn plek houden. Dat kost het anker helemaal geen energie. Maar dat schip, dat ben jij, je wilt verder varen maar het voelt zwaarder en zwaarder en je brandstof raakt op. Je bent oververhit geraakt en bent geen meter verder gekomen. Ook sta je nog steeds op dezelfde plek.

Wil je je angst koesteren? Is dat gezond?

Het kost tijd om er achter te komen dat je als het ware verankerd bent aan een angst, boosheid of trauma uit het verleden waarvan je niet meer weet waar dat vandaan komt. Een groot deel van je leven vastzitten aan een anker dat stevig op de bodem, onder jouw schip ligt, kun je ervaren als heel gewoon. Het is er toch altijd geweest, je weet niet beter. Het is nu eenmaal zo. En wellicht koester je het zelfs een beetje. Maakt het je een beetje bijzonder als iemand met een gebroken been, die een verhaal heeft hoe dat gekomen is. Of omdat mensen rekening met je houden, je hebt het immers niet makkelijk. Maar laten we ervan uitgaan dat je er last van hebt en vrij wilt zijn en wil loslaten, wil loskomen van dat anker. Wat zou er dan met je kunnen gebeuren.

Tijd om los te laten

Als je de moed hebt om jouw anker, het anker waar jouw negatieve ervaringen en emoties aan vastzitten los te laten, komt er heel veel ruimte vrij en kom je in beweging. Je mag al die oude, negatieve herinneringen en emoties die de oorzaak zijn waarom jij niet verder komt, daar op de bodem laten liggen. Ik weet dat je dat kunt, want je wilt van die ongemakkelijke ballast af. Je sleept het al te lang mee en het maakt je moe, het kost je energie.

Een mooie song met dit thema is "Letting Go" van Dotan.

Ervaar de ontspanning

Je zult merken dat je verrast bent van de ontspanning en rust die je ervoor terugkrijgt. Maar vooral dat je merkt dat je weer in beweging komt. Dat klachten verdwijnen, dat er ruimte komt voor het ontdekken van nieuwe wegen en dat je meer ziet dan de problemen waar je eerst middenin stond. Jouw wereld wordt groter en mooier, dat was al zo, maar nu ervaar je dat ook. Het is net of je weer beter kunt ademen of dat de lucht dunner is geworden.

Wat voor anker wil je terug

Heeft mijn schip nu geen anker meer, zou je je kunnen afvragen. Jawel, maar jij bepaalt wat voor anker dat is, jij bepaalt wanneer je voor anker gaat en wanneer je dat anker nodig hebt.  Ik stel voor dat het een positief anker is. Een anker waar je energie van krijgt of juist de rust waarnaar je zo verlengt. Geef je mag je nieuwe anker een naam en een plek. Een naam of emotie die resoneert met hoe jij wil dat jij je wil voelen en waar jij je veilig bij voelt. En een plek waar jij je anker steeds weer terug kunt vinden.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je moeilijk los kunt laten. Beperkt dat je vrijheid? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

10/1/2021

7 inzichten in het moeten en de oplossingen

We moeten niets. Want als je iets zou moeten, geeft dat druk en druk geeft stress en van stress raak je in een burn-out. Toch moeten we...

Meer lezen
1/3/2021

Kan jij kritiek goed verdragen? Of voel jij je daardoor afgewezen.

We kunnen niet zonder kritiek. Zo werkt de nieuwsvoorziening. Goed nieuws is geen nieuws. Slecht nieuws verkoopt beter...

Meer lezen