Boosheid is een van de vier universele basisemoties. Dat zijn Boos, Bang, Bedroefd en Blij. Al deze emoties hebben we in meer- of mindere mate. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, zal een van deze emoties prominent zijn. En ook hier geldt, elke emotie is goed, het wil ons iets zeggen. Ons alert maken op een situatie waar we op moeten reageren. Als we naar boosheid kijken, zie je vaak dat het een reactie is op onrecht of onmacht. Je zou iets willen maar je bent om een reden, die je bewust of onbewust hebt, niet in staat om dat te kunnen.
Boosheid mag er zijn. Hoewel het vaak een negatieve lading heeft. Als iemand “uit zijn dak gaat”, is het voor anderen meestal niet leuk. We staan al klaar met een oordeel, moet dat nu? Waarom? Je wordt er misschien bang van? Als je boosheid niet toelaat, slik je het in en veroorzaakt wrok, verbittering en depressiviteit. Boosheid kan dus een blokkade veroorzaken. Opgekropte gevoelens vooroorzaken een blokkade en dat zorgt dat je negativiteit vasthoudt. Het stroomt niet. Het is net of de bliksem is ingeslagen en in je lijf blijft hangen. Je voelt de spanning en die moet weggeleid worden naar de aarde. Dus mag je boos zijn? Je moet je boosheid zijn weg laten vinden om gezond te blijven. Dat is een goede reden om boos te mogen zijn.
Boosheid lijkt zich vaak te activeren door externe oorzaken. Je partner, die zijn rommel niet opruimt. Je kinderen die te veel lawaai maken. De buren die hun camper voor je huis parkeren. Een pakketje dat niet op tijd is bezorgd. Rekeningen die allemaal tegelijk komen. Je voetbalclub die weer verloren heeft. Maatregelen van de Overheid die je vrijheid beperken. En zo kan ik een hele pagina vol schrijven waarbij de oorzaak bij anderen ligt. Vergeet je ouders niet, ze hebben je een goed bedoelde opvoeding gegeven waar je nu wellicht boos om bent?
Zoals bij vele eigenschappen die we hebben is boosheid een goede eigenschap, mits je de balans daarin vindt. Als je weet dat je gevoelig bent voor boosheid, probeer dan te onderzoeken waar dat vandaan komt. Welk gevoel of emotie dat bij je naar boven brengt. Waar je de pijn in je lichaam voelt. Als je weet dat je alle antwoorden al in je hebt, zul je die antwoorden vinden. Dit doe je door naar binnen te keren en een beroep te doen op je innerlijke kracht. Die innerlijke kracht weet wat het beste voor je is. Als je bereid bent om je daar aan over te geven aan deze kracht in je, die van je houdt en die je steunt, creëer je een liefdevol en welvarend leven, vanuit vriendelijkheid. Die kracht kun je op verschillende manieren gebruiken. Als je er voor kiest om in je verleden te blijven zitten en je steeds nare herinneringen uit het verleden voor de geest haalt, kom je niet verder. Als je ervoor kiest om niet langer slachtoffer te zijn van je verleden en een nieuw leven wil creëren, word je gesteund door je innerlijke kracht en komen er nieuwe gelukkige ervaringen op je pad.
1. Vraag jezelf af, wat de werkelijke reden is waarom je boos bent.
2. Boosheid gaat altijd over jezelf. Je bent degene die er iets aan kan veranderen.
3. Los je problemen uit het verleden op.