Als je geen rust hebt en gestresst, angstig, onrustig, verdrietig of boos bent of een burn-out hebt, kan een toestand van rust het grote verlangen zijn, maar ook het meest onbereikbare doel. Als je er het meest behoefte aan hebt, lijkt dit doel alleen maar minder bereikbaar. Zelfs een poging om een toestand van rust te bereiken, is al frustrerend en verergert de toestand waarin je verkeert.
Toch is het vrij gemakkelijk om in een toestand van rust te komen, als je maar weet hoe. Daarvoor gebruik je jouw herinneringen. Denk maar eens terug aan de momenten dat je helemaal ontspannen was en je volkomen op je gemak en rustig voelde. Gelukkig was. Wat deed je toen? In welke situatie was dat? Hoe voelde dat?
Een mooie song "Take it easy" van de Eagles, speelt in mijn hoofd als ik mij te druk maak.
Weet je welke acht belangrijke voorwaarden er zijn om stress en burn-out te voorkomen en een volledig ontspannen situatie te creëren ? Om tot rust te komen? Je zult er ongetwijfeld een aantal herkennen. En andere zullen nieuw voor je zijn. Met dit overzicht geef ik je een aantal suggesties die je werkelijk gaan helpen om rust te integreren in je leven.
Comfort
Onthaasten
Frisse lucht
Vermijden van prikkels en afleiding
Positieve gedachten
Stilte
Meditatie
Kies voor jezelf
1. Comfort
Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Voorkom ongemak en irritaties waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.
Onaangename temperaturen, fel licht of reflecties, tocht of koudeval langs ramen. Maar ook geluid van buitenaf of druppelende kranen of tikkende klokken.
Knellende kleding waar je weinig bewegingsvrijheid in hebt en schuurt of niet voldoende ventilerend is. Trek je schoenen uit. Trek kleding aan waar je niet in gaat zweten of die tegen je huid kriebelt. En voorkom kleding waar je allergisch voor bent, dat kunnen wollen of synthetische kledingstukken zijn.
Ga makkelijk en ontspannen zitten of liggen. Voel dat je lichaam in evenwicht is en niet naar een kant helt. Voorkom dat je bloeddoorstroming verstoort wordt omdat je een houding aanneemt die je bloeddoorstroming belemmert.
Verzorg jezelf goed. Ook als je alleen bent en niemand ontmoet. Als je schoon gewassen en fris bent zorgt dat voor een houding van ontvangen en zelfrespect.
2. Onthaasten
Soms besef je niet dat je maar doorgaat en doorgaat met je alledaagse belangrijke dingen. Maar hoe belangrijk zijn die. Kunnen ze wachten. Durf jij jezelf toe te staan om een pauze te nemen? En gewoon even stil te staan bij wat je nu eigenlijk aan het doen bent? Onthaasten is een van de oplossingen om tot rust te komen. Maar hoe onthaast je nu?
Onthaasten is simpelweg een trager tempo aannemen.
Maak je niet druk over iets wat af moet. Van wie moet dat af en wat gebeurt er als het niet af is? Wie legt jou die druk op? Ben je dat misschien zelf?
Schakel opzwepende muziek uit en kies voor rustige muziek, het beste zonder een prominent aanwezige beat.
Let op je ademhaling en adem rustig in door je neus en uit door je mond.
Zorg dat je met je voeten goed gegrond op de vloer staat.
Een agenda waar alles aan elkaar geplamuurd is geeft druk. Plan rustmomenten of gewoon weg niets in je agenda, blok dat af als Niets.
Neem om de 90 minuten een korte pauze, beweeg even en maak je spieren spanningsvrij.
Drink liever thee of (warm) water. Neem de tijd om water te koken en thee te zetten. Geniet in alle rust van je thee of water. Zonder ander werk te doen!
3. Frisse lucht
Vraag je je wel eens af waarom je je op het platteland of het strand rustiger voelt? Rustiger dan in de stad. Hebben ze daar ook minder last van stress en burn-out?
Uiteraard zal een wandeling in de buitenlucht je goed doen, zoek bij voorkeur de natuur en stilte op.
Rustig op een bankje zitten op een rustige plek in de buitenlucht is ook prima, je moet niets!
Haal diep adem en voel hoe de frisse lucht je longen binnenkomt en adem je “vuile” lucht weer uit.
Zorg binnenshuis voor voldoende ventilatie, zet als je de dag begint ramen en deuren een tijdje open om de frisse lucht naar binnen te laten stromen.
Blijf de hele dag op de frisheid binnen je verblijfsruimte letten en herhaal het openen van deuren en ramen regelmatig.
Planten zorgen voor schone lucht. Neem een aantal mooie planten in huis die makkelijk te verzorgen zijn.
4. Vermijden van prikkels en afleiding
Waar je ook bent en net hoe gevoelig je ervoor bent ervaar je soms op eens een moeheid. Onbewust is er (te) veel bij je binnen gekomen. De ene persoon wil juist prikkels hebben om in een flow te komen of om creativiteit proces te op gang te brengen. Dat is goed voor als je dat op dat moment nodig hebt, het is gezonde stress. Je presteert uiteindelijk meer als er prikkels ontbreken of in mindere mate aanwezig zijn.
Leg je smartphone weg en nog beter is het om die uit te schakelen. Spreek met jezelf af dat je om de twee uur je je berichten checkt. En beantwoordt.
Welke social media zijn voor jou van belang? Zou je het met slechts één social media kunnen doen en die vier keer per dag gedurende 15 minuten bezoeken?
Als je aan een computer of laptop werk, richt je dan op het document dat je maakt en laat je niet afleiden om je mail te checken of te gaan surfen op internet.
Geen TV aan waar je steeds door wordt afgeleid.
In een schone en opgeruimde ruimte is het fijn om te verblijven en je stoort je niet aan de rommel.
Vraag als er anderen in jouw omgeving zijn om rekening met elkaar te houden. Dus niet te hard praten en elders telefoneren zodat je anderen niet stoort.
Zoek de drukte niet op. Doe je boodschappen op rustige tijden.
5. Positieve gedachten
We hebben onbewust de neiging negatieve gedachten en oordelen te hebben over anderen of over onszelf. Die negatieve gedachten zijn er meer dan je denkt en maken je moe en ziek, maar geven je daarbij ook een slecht gevoel. Het is dus goed om positief geladen te zijn. Zo voorkom je stress en burn-out.
Oordeel niet over anderen, maar bewonder de ander.
Roddelen, doe je ten goede over iemand, benoem juist de positieve aspecten van iemand.
Denk niet te veel na over wat je nog moet doen, maar geniet van wat je allemaal al heb gedaan en bereikt.
Ga om met personen die positief zijn ingesteld en vermijdt personen die zeuren en alleen maar komen halen. Zonder iets positiefs bij te dragen aan jouw situatie.
Denk in de basis aan voordelen en maak er geen gewoonte van alle nadelen op te sommen.
Als een glas half leeg is, kun je de inhoud in een kleiner glas gieten, dan is het weer vol.
Het is een misverstand dat stilte tot onrust leidt. Velen willen die stilte dan ook hartstochtelijk vermijden. Vaak wordt beweert dat stilte het stressniveau juist verhoogt. Je hebt dat wellicht zelf ook, het eerste wat je doet bij thuiskomst muziek aanzetten of de televisie aan. Bij sommige mensen staat de televisie zelfs altijd aan. Ook als je daar op bezoek komt. Veelal heeft men het zelfs niet door, maar kijk maar eens wat het met je doet. Je wordt steeds afgeleid en het is moeilijk om je aandacht er geconcentreerd bij te houden. Onbewust verhoog je de stress en ligt een burn-out op de loer. Geluid of lawaai kan niet gezien worden als een voorwaarde voor rust en stilte. Eerder is het een verslaving of een overtuiging. Genoeg om daar even bij stil te staan?
Luister naar je eigen hartslag, lukt het om die te horen? Als je dat lukt vervagen de andere geluiden om je heen.
Bezoek een kerk of een stilteruimte in een ziekenhuis en voel daar de sereniteit.
Doe oordopjes in of zet een koptelefoon op, zet die uit!
Ga de natuur in en geniet van de stilte.
Mediteer
Je kunt anderen vragen ook stil te zijn en gezamenlijk stilte momenten te nemen.
7. Meditatie
Mediteren kun je zo vaak doen als je maar wilt. Het is niet gebonden aan regels. Jij bepaalt zelf wat voor jou de beste en meest aangename vorm is. Dus voorkom een moeilijke kleermakerszit met je duim en middelvinger tegen elkaar, als je daar tegen op ziet. Op een stoel zitten of ergens liggen is net zo effectief.
Het gaat erom dat jij je lichamelijk zo aangenaam mogelijk kunt ontspannen. De rest komt dan vanzelf.
Doe niet te moeilijk over meditatie en hoe je dat moet doen.
Ik noem het mijmeren. Een staat van rust op een plek waar jij ongestoord tot rust kan komen. Je ogen kunt sluiten en je richten op je ademhaling.
Plaats je voeten goed op de grond en visualiseer dat al je moeheid via je voeten de aarde in verdwijnt en dat nieuwe schone energie weer tot je komt.
Als je het fijn vindt kun je muziek uitzoeken en een Play list maken van meditatie muziek waar jij makkelijk in wegdroomt. Je zult merken dat, de Play list een anker wordt in je meditatie.
Wierook branden met een geur die jij fijn vindt kan prettig zijn. Als je daar niet tegen kunt kan je ook een verdamper gebruiken waar je een etherische olie met een geur die jij prettig vindt laat verdampen.
Je kan je verder in meditatie laten begeleiden of een filmpje op internet opzoeken. Of aansluiten bij een meditatiegroep. Allemaal prima. Als je het doel maar voor ogen houdt.
Sluit enkele keren per dag je ogen en focus een tiental ademhalingen op de in- en uit beweging van je buik.
8. Kies voor jezelf
Kiezen voor jezelf is de allerbelangrijkste aanbeveling die ik je kan geven. Is dat egoïstisch? Nee hoor, kijk maar hoe je door anderen geleefd wordt. En dan mag en moet je zelfs ruimte voor jezelf maken. In alle aanbevelingen die ik je heb gegeven kun je zien dat je zelf moet zorgen voor de beste voorwaarden. Dus durf op te komen voor jezelf als je wilt voorkomen dat je veel te vaak gestresst bent of zelfs in een burn-out bent gekomen. Uiteindelijk heb jij daar zelf, maar ook anderen, daar profijt van.
Vermijd contact met mensen om je heen die je energie opslurpen.
Contact met familie is goed, als je daar energie van krijgt, maar beperk de tijd.
Neem voldoende nachtrust, ga op tijd naar bed, bij voorkeur voor middernacht.
Draai, voor het slapen gaan, je dag af en wees dankbaar voor alle ervaringen waar je die dag van hebt geleerd en genoten.
Wees lief en aardig voor jezelf.
Er moet niets.
Neem de leiding over jouw leven
Neem jij voldoende rust. Ben je gestrest of zit je tegen een burn-out aan? Als de regie over je leven terug wilt krijgen, kan ik je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
Misschien ook leuk om te lezen
18/1/2021
De kermis in organisaties (en je persoonlijke leven)
Je gaat naar de kermis om plezier te beleven. De kermis komt, bij normale omstandigheden, elk jaar op ongeveer dezelfde periode terug op...