Heb je wel eens ervaren dat je soms helemaal thuis komt, terwijl je nog nooit op die plek bent geweest? Wat is dat nu precies. Mijn ouders komen uit Indonesië, ik ben geboren in Nederland. Toen ik voor de eerste keer naar Indonesië op vakantie ging en in Jakarta uit het vliegtuig stapte, voelde dat als thuiskomen.
De temperatuur, de geur, mensen met hetzelfde uiterlijk als ik, de bewegingen, ik weet niet wat het was. Ik voelde het in mijn hele lichaam. Bijzonder is dat, zeker als je nog nooit op die plek bent geweest.
Ik heb een aantal gedachten over thuis en thuiskomen die ik met je wil delen:
Het gezin waar je opgroeit kun je zien als je eerste thuis. Wat de thuissituatie is, is voor iedereen anders. Leeft je gezin in armoede of welvaart, is het er liefdevol, is er altijd genoeg, of is het moeilijk om aan eten te komen, ben je afhankelijk van anderen of kan je gezin goed een eigen bestaan opbouwen. Hoe dan ook je weet niet beter dan dat dit je thuis is met alles wat daarbij hoort. Je leert te leven met wat je geboden wordt.
Je wordt gevormd door je ouders en broers en zussen als die er zijn. Het is het gezin waar je eerst verzorgd wordt totdat je voldoende opvoeding hebt en zelfstandig bent om steeds meer op eigen benen te staan en je weg naar een eigen bestaan te vinden. Eerst school of studie daarna een baan en misschien een eigen gezin. Als je dat hebt meegemaakt zul je merken dat je nog steeds over thuis praat. De plek waar je bent en alle herinneringen die je daar aan hebt. Hoe goed of slecht die ook mogen zijn. “Bij ons thuis” wordt “Bij ons vroeger thuis” en daarna “Bij mijn ouders thuis”.
Ik ben opgegroeid in Schoonhoven, daar heb ik tot mijn 23ste gewoond. Ik ken de stad op mijn duimpje. Als amateurfotograaf heb ik in mijn jeugd veel door Schoonhoven gezworven op zoek naar mooie plaatjes. Meestal kwam ik uit bij de Lek. Aan het water kon ik heel lang weg mijmeren en naar de schepen kijken. De mooie wolkenluchten. De veerpont. Schepen hoor je in de verte aankomen, het geluid neemt toe en dan verdwijnt het geluid langzaam met het schip in de verte. Waar ik ook schepen hoor komen en gaan, doet dat mij herinneren aan die plek in Schoonhoven. Ik woon niet meer in Schoonhoven. Regelmatig ga ik naar die plek bij de Lek. Graag mag ik op een van de terrassen genieten van het uitzicht en voor mij is dat nog steeds thuiskomen. Zeker als er schepen zijn die komen en gaan.
Als je langere tijd van huis bent, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie bent, ga je na verloop van tijd je thuis missen. Kinderen missen hun vriendjes en vriendinnetjes. Volwassenen verlangen weer naar andere dingen. Als je een poosje van thuis weg bent waardeer je zelfs de dingen waar je je thuis aan stoort. Dat kan de drukte en hectiek zijn tot de je eigen bed waar het matras eigenlijk al lang vervangen moet worden, maar in ieder geval beter ligt dan het bed op je vakantieverblijf. Als je landt op een vliegveld in Nederland zul je dat ervaren als thuis, je thuisland.
Waarschijnlijk heb je een favoriet vakantieland of een vast verblijf waar je steeds naar terug gaat op vakantie. Dat voelt naar verloop als een “tweede thuis”. Je voelt je goed en gelukkig in je vakantieland, omdat de mensen zo aardig zijn, omdat het eten zo lekker is, het zo goedkoop is, of dat je de taal verstaat. Vaak ook omdat je in een situatie geraakt die lijkt op je plek thuis.
Meestal is je huis ook je thuis. Thuis is een belangrijke plek. Je hebt een thuis nodig. Zonder thuis mis je een van de meest noodzakelijke behoeften. Een thuis biedt je veiligheid en zekerheid. Als je last hebt van heimwee, is dat het verlangen naar thuis. In ieder geval is het dan niet de plek of de situatie waar je op dat moment verblijft.
Luister eens naar de song "a house is not a home". De uitvoering van de Anita Kerr Singers vind ik heel mooi.
Je kunt door verschillende oorzaken ontheemd raken. Dat kan ons allemaal gebeuren. Al denken we vaak dat het ver van ons weg is. Kijk maar wat er nu door allemaal door het coronavirus gebeurt, je kunt van het een op het andere moment ziek worden of je baan verliezen. Als je werkloos raakt en onvoldoende basis hebt om op terug te vallen kun je dakloos worden.
De vele mensen die op de vlucht zijn en worden opgevangen in vluchtelingenkampen, zijn beslist niet thuis. Dan val je terug van iemand met een thuis, in je vaderland naar een tijdelijk onderkomen. Als je geluk hebt. Als je een beetje geluk hebt is dat een tent, die je met anderen moet delen. In een omgeving die jij niet voor ogen had. Als je je al een idee had kunnen vormen. Je wilt altijd een thuis. Een plek voor jezelf, je familie, waar je je veilig voelt. Privacy hebt en zelfrespect. Als dat er niet is, stagneert je groei. Je bent onrustig omdat je in afwachting bent. Van wat? Meestal weet je het niet meer. Er gaat te veel door je hoofd en daardoor verlies je het overzicht. Hoe frustrerend is dat.
Er zijn mensen die zich overal thuis voelen. Het is mooi als je dat zou kunnen. Wellicht ken je zulke mensen. Ze nemen het leven zoals het is en doen niet moeilijk. Een positieve attitude is hun basishouding. Ik ben er wel eens jaloers op. Natuurlijk heb je naar verloop een verlangen naar je eigen thuis. Maar eigenlijk zeg je met deze houding dat je er nu bent en je maakt er het beste van. Het zijn de personen waar je je vaak snel op je gemak zult voelen. Ze zorgen namelijk dat jij je ook snel thuis zult voelen.
Als ons leven op deze aarde eindigt, zullen we uiteindelijk sterven. Daar ontkomt niemand aan. Hoeveel verdriet en pijn het met zich meebrengt voor degene die overlijd en de nabestaanden. Als je gelovig bent of geloofd in een leven na de dood, is sterven het beëindigen van je bestaan op deze aarde en ga je weer naar “huis”. Voor de een is dat de hemel voor een ander een dimensie. In veel culturen maak je een reis naar huis.
Zoals je waarschijnlijk weet als je mijn website en de blogs leest, help ik mensen de weg weer terug te vinden naar zichzelf. Veel mensen zijn ver weg komen te staan van hun Bron, hun innerlijk thuis. Je bent te druk met van alles en nog wat en staat niet meer stil waar je nu mee bezig bent. Wellicht doe je de dingen die helemaal niet meer bij je passen. Heb je je te veel aangepast aan relaties of situaties waar je ver van jezelf bent komen te staan. Je bent kwijt wie je bent. Je weet niet meer waar je innerlijke thuis is. Dan wordt het tijd om de weg weer terug te vinden. Misschien heb je pijn of regelmatig migraine. Ondervind je tegenwerking of ben je gestresst of angstig. Tijd om daar mee aan de slag te gaan en je thuis weer terug te vinden.
Waar voel jij je thuis? Of voel je je ontheemd? Ben je nergens op je gemak? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
Coping strategieën, zelfs als je er niet van bewust bent ontwikkel je manieren om met stress en uitdagingen om te gaan.......
Meer lezenAls je bedeeld bent met positiviteit dan ben je een geluksvogel. Als je een negatieve instelling hebt, alles somber inziet is dat niet...
Meer lezen