Wanneer ben je nu echt uit een burn-out? Twijfel jij of je hersteld bent uit je burn-out? Heb je het idee dat de oorzaken dieper liggen?
In mijn praktijk voor regressietherapie zie ik veel burn-out gerelateerde klachten. Wat mij opvalt is dat cliënten vaak "klaar zijn met hun behandeling", maar na een poosje een terugslag krijgen. De diepere oorzaken zijn niet aangepakt en ze vervallen weer in de oude pijnlijke patronen. Wanneer ben je uit een burn-out? Dat is moeilijk te zeggen. Er spelen belangen voor de werkgever en ook de cliënt voelt de druk van anderen. Je ziet toch niets aan ze? Te vroeg aan het werk geeft meestal een grote terugslag die herstel alleen maar uitstelt. Ik vertel je het verhaal een cliënt Anna:
Het is maandagochtend. De zon piept voorzichtig door de gordijnen, maar Anna voelt het niet. Ze ligt al een uur wakker, de wekker nog een keer uitgesteld. Het vertrouwde knagende gevoel is er weer. Ze weet dat ze geen burn-out meer heeft, dat is haar verteld. Ze werkt weer, al is het nog steeds met moeite. Toch voelt ze zich niet de oude, ze had geen energie. Ze vraagt zich af: “Ben ik nu écht uit mijn burn-out?”
Dit gevoel, die knagende twijfel, komt vaker voor dan je denkt. Veel mensen die uiteen burn-out komen, voelen zich beter, maar nog niet écht vrij. Het is alsof ze een marathon hebben gelopen: ze zijn over de finish, maar hun spieren voelen nog stram, en hun ademhaling is nog niet helemaal hersteld. Ze functioneren weer, maar vaak op een manier die nog steeds teveel energie kost. Waarom?
Het antwoord zit vaak in de diepere oorzaak van de burn-out. Van hard werken krijg je geen burn-out. De vraag die we onszelf moeten stellen is: waarom werk je zo hard? Wat zit erachter? Als je de oorzaak niet aanpakt, blijft het probleem sluimeren. Het lijkt alsof je ‘uit je burn-out’ bent, maar de echte wortels zijn nog niet blootgelegd.
Anna had eerst begeleiding gehad van een praktijkondersteuner en werd door de bedrijfsarts ‘beter’ verklaard. Toch voelde ze zich nog steeds onrustig. Ze had het idee dat niemand echt de diepere lagen in haar had ontdekt. Toen ze zich bij mij aanmeldde, vertelde ze in de intake dat haar problemen waarschijnlijk dieper lagen en ze vroeg zich af of regressietherapie iets voor haar was.
Ik legde haar het traject uit: we starten met individuele familieopstelling waar de eerste thema’s naar boven komen, gevolgd door gesprekken en regressietherapie waar de verborgen oorzaken worden ontdekt en getransformeerd, en daarna werken aan het opnieuw verbinden met haar gevoel. Ingesproken meditaties, affirmaties en naslagwerk gericht op jou. En met vragen kun je tussen de sessies altijd terecht. Er verscheen een glimlach op het gezicht van Anna, dit had ze gemist bij eerdere behandelaars. Tijdens de sessies ontdekten we hoe haar jeugd een rol speelde in haar huidige patronen. Een vader die hoge eisen stelde, een moeder die haar waarde koppelde aan prestaties – deze overtuigingen dreef haar onbewust nog steeds voort.
Wanneer ben je dan echt uit een burn-out? Misschien is het niet zwart-wit. Het is geen kwestie van ‘ziek’ of ‘beter’. Het is een proces, een reis naar binnen, waarin je niet alleen herstelt van de fysieke en mentale uitputting, maar ook de overtuigingen en patronen opruimt die eraan ten grondslag liggen. Het is pas als je voelt dat je weer in verbinding bent met jezelf – met wie je werkelijk bent – dat je kunt zeggen: “Ik ben eruit.”
Voor Anna kwam dat moment toen ze merkte dat ze niet meer automatisch ‘ja’ zei tegen elk verzoek. Ze nam tijd om na te denken en te voelen of ze de vraag kon en wilde beantwoorden. Dat ze ‘nee’ durfde te zeggen zonder zich schuldig te voelen, ze had meer zelfvertrouwen. Dat ze haar werk met plezier deed, zonder zichzelf voorbij te rennen. Ze had niet alleen haar energie terug, maar ook de regie over haar leven. Daarnaast heeft ze geleerd om de triggers en rode vlaggen op tijd te herkennen, zodat ze herhaling van de oorzaak van haar burn-out kon afwenden.
Dus, ben jij echt uit je burn-out? Misschien is dat een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden. Maar als er nog iets knaagt, als je voelt dat je ‘het’ nog niet helemaal hebt gevonden, weet dan dat er meer mogelijk is. Het begint niet bij jou – het begint bij wat je hebt meegedragen. En juist daar ligt de sleutel tot echte vrijheid. Na de therapie blijft er altijd een lijntje, zodat je op tijd ondersteuning kunt vragen als dat nodig is.
Twijfel jij of je hersteld bent uit je burn-out? Heb je het idee dat de oorzaken dieper liggen? Herken jij je in wat ik in deze blog heb geschreven? Zou je daar stappen in willen zetten. Ik kan je helpen de balans terug te vinden en te behouden.. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
De meeste mensen dragen schoenen aan hun voeten. De schoenen dragen jou kun je ook zeggen...
Meer lezenMensen voelen zich vastgelopen, gevangen in hun hoofd.......
Meer lezen