Persoonlijke groei

De 7 essentiële inzichten voor je levenscarrière

Wat is een levenscarrière

Een levenscarrière zie ik als iets anders dan een loopbaan. Je loopbaan gaat over je werkzame leven. Je levenscarrière gaat over je hele leven.  Daar maakt je loopbaan een deel van uit. Als je de arbeidsmarkt betreedt is dat je eerste stap in je loopbaan, je werk carrière.

Het zijn de stappen die je van de ene baan naar de andere baan of van de ene functie naar een andere functie maakt. Dat wil niet zeggen dat het altijd stappen zijn die je positie op de maatschappelijk ladder verbeteren. Als jij je lekker voelt bij het werk dat je hebt en bijvoorbeeld voldoening vindt in je privéleven, vereniging, hobby’s of vrije tijd draagt dat bij tot een gelukkig leven. Zo zie ik namelijk een levenscarrière. Een gezonde balans tussen alles wat jij belangrijk vindt en vooral gelukkig van wordt. Daarvoor is het belangrijk dat je de balans weet te houden tussen de dingen die je nu eenmaal moet, bijvoorbeeld geld verdienen om de andere dingen die je wilt te kunnen veroorloven.

Ik geef je een aantal inzichten om je levenscarrière invulling te geven. En ik heb een vraag aan je.

  1. Het complete plaatje
  2. Kijk vooral naar waar jijzelf gelukkig van wordt
  3. Uitdagingen
  4. Status
  5. Een echte baan
  6. Persoonlijk ontwikkeling
  7. Welke carrière is voor jou belangrijk

1. Het complete plaatje

Als je niet lekker in je vel zit of te weinig slaapt hebt omdat je aandacht te veel naar iets anders getrokken wordt, raak je uit balans. Vermoeidheid, onrust, depressie, levenslust zijn daar in meer- of mindere mate het gevolg van. Dat beteken dat dit direct gevolgen heeft voor je andere bezigheden, zoals werk, je gezins- of liefdesleven. Als je jezelf een beetje kent zul je dit ongetwijfeld herkennen. Als je dat niet doet, raad ik je aan om de moeite te nemen deze blog helemaal te lezen.

2. Kijk vooral naar waar jijzelf gelukkig van wordt

Ik ben regelmatig gebeld door headhunters om mij naar een volgende stap in mijn carrière te begeleiden. Van alles werd uit de kast gehaald. Ik begon tot het meubilair te behoren. Ik zou geen stap verder komen. En vooral meer salaris, status en aanzien werden beloofd. Zonder eerst echt belangstelling voor mij als persoon te tonen, laat staan om te weten wie ik was, wisten zij precies wat goed voor mij was. Ik denk dat ze vooral wisten wat goed voor hun zelf was.

Natuurlijk moet je steeds kijken of je het naar je zin hebt en vooral of alles in balans is. Kijk dan vooral wat het je kan brengen, of je weer een ontwikkeling aan wilt gaan. Wat het toevoegt aan jouw levenscarrière. Je mag ook genieten van de baan waar je op dat moment “in zit”. Genieten dat het je gemakkelijk afgaat, met leuk werk, fijne collega’s en voldoende tijd voor je gezin. En dan neem je wellicht andere zaken voor lief.

3. Uitdagingen

Natuurlijk wil je af en toe uitdagingen, of juist niet. Ik word er meestal een beetje lacherig van als er gesproken wordt over uitdagingen. Alsof je altijd uitdagingen moet hebben, iets moet overwinnen. Ik geloof er niet in. Een uitdaging is geen hoger doel, maar komt zo nu en dan op je pad. En hopelijk is het dan een leuke uitdaging.

In heb heel veel sollicitatie gesprekken afgenomen. Steeds met andere collega’s en we waren het niet altijd met elkaar eens over hoe zo’n gesprek zou moeten gaan. Ikzelf kies voor een echt gesprek de levenscarrière en ben benieuwd naar het karakter, talent, ontwikkeling, de persoon. Ik heb een hekel aan lijstjes met standaard vragen, die als een verhoor worden afgeschoten op de sollicitant. Dan vraag ik mij vooral af hoe je daar zelf op zou antwoorden. Als ik een uitdaging zou hebben, is het om alles zo gewoon en ontspannen mogelijk te doen, daar komen de beste antwoorden uit.

4. Status

Als je status gevoelig bent, heb je nog iets te winnen. Gaat het om je visitekaartje of om wie je bent. Kijk je op tegen iemand die een hogere status heeft dan jijzelf of zie je die als een gelijkwaardig persoon. Als je leert om je nooit meer of minder te voelen dan een ander heb je zelfvertrouwen en ben je in balans.

Bij een levenscarrière gaat het om het totale plaatje, anderen waarderen jou om wie je bent en wat je doet, maar vooral met wat voor passie je dat doet. Dat zul je anderen ook om waarderen. En als je dat status noemt is dat voor mij helemaal oké. Zowel bij iets dat je een baan noemt of wat je op een ander manier invulling geeft.  Wees trots op jezelf om wie je bent!

5. Een echte baan

In een levenscarrière heb je alleen echte banen. Want jouw leven is immers jouw levens carrière. Dus geen gedoe over echte banen, waarmee waarschijnlijk bedoelt wordt dat je daar geld mee verdient en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk waar je geen geld mee verdient. Ik vind het degenererend om het onderscheid te maken tussen echte en onechte banen. Als jouw baan thuis is om het huishouden te doen en je kinderen op te voeden is dat zeker een echte baan. Ook al hoef je daar de deur niet voor uit, want dat hoor je ook vaak, je bent toch thuis, dus je werkt niet. Je werkt en je hebt een baan, je doet het alleen slimmer.

6. Persoonlijk ontwikkeling

Als je een leuk leven wil, raad ik je aan je te blijven ontwikkelen. Of dat nu in je loopbaan is of op ander gebied. Elke keer als je weer nieuwe ontdekkingen doet, iets leert, probeert, mislukt, ergens goed in wordt, dat is ontwikkelen en maakt je een completer mens. Je hebt iets om over te praten en naar uit te zien. Je wereldbeeld veranderd en het helpt je om vitaal te blijven, in beweging. Persoonlijke ontwikkelingen brengen altijd nieuwe inzichten en ontmoetingen, hoe klein ze ook zijn, ze helpen je anders en positiever in het leven te staan.

7. Welke levenscarrière is voor jou belangrijk

Je zult, afhankelijk van de periode in je leven steeds inzien waar je aandacht aan geeft. Als kind, want daar begint je levenscarrière al, ben je afhankelijk van anderen, je ouders en opvoeders. Daar leer je van en daar leer je van af. Immers, jij bent een authentiek persoon en leert om ook zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. In een andere periode ben je bezig met leren en studeren, vrienden, relaties, een loopbaan, ouder worden, kinderen krijgen, zorgen voor en afhankelijk worden van. Het hoort allemaal bij je levenscarrière.

Waar sta jij in je levenscarrière?

Wellicht is mijn benadering van je carrière anders dan dat jij die altijd voor ogen had. Je loopbaan. Je ziet dat ik alles bij elkaar neem en het totale plaatje bekijk. En als je nu naar jezelf kijkt? Heb jij de balans? Richt jij je op je carrière en vraag jij je wel eens af in hoeverre je nog verbinding hebt met de andere belangrijke thema’s in je leven? Voel jij je weleens eenzaam? Afgesloten van anderen, omdat je te veel op één thema van je levens carrière richt? Loop het eens na en kijk hoe je daar meer evenwicht in krijgt. Neem die stap, praat er over en misschien kom je tot het inzicht dat alles wat je nu doet, minder waard is dan alles wat je lief is en je nu niet de aandacht geeft wat het verdient.

Stel dat je aan het einde van je levenscarrière bent gekomen en dat je terugkijkt wat het je gebracht heeft, zou je daar dan blij van worden? Wat zou je anders of beter doen? Waar kijk je met trots op terug of wat zou jij anders doen? Heb jij je kinderen zien opgroeien, was je aanwezig op belangrijke momenten? Wat zou jij willen bespreken?

Doe dat dan NU!

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je geen vat hebt op je levenscarrière en de controle kwijt bent? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

26/3/2024

Hoe regressietherapie positieve gedachten bevordert

Wanneer we positieve gedachten koesteren, creëren we een mentale omgeving die bevorderlijk is voor groei en succes.......

Meer lezen
11/12/2019

Waarover maak jij je druk

Waarover maak jij je druk? Waarschijnlijk heb je daar geen invloed op en kun je de situatie niet veranderen...

Meer lezen