Faalangst

Niemand is perfect we mogen falen en fouten maken

Faalangst is een van de grote boosdoeners die ons kunnen blokkeren. Waardoor ontstaat faalangst en wat kun je er aan doen? In deze blog vertel ik over de oorzaken en begrijp je waar je aan kunt werken om je faalangst de baas te worden.

Angst om fouten te maken

Angst om fouten te maken, faalangst, is een van de oorzaken van stress- en burn-out gerelateerde klachten. Fouten maken is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, schuld en onzekerheid. Blokkades op handelen zijn mij niet vreemd. In mijn praktijk is het een van de grote thema’s waar ik cliënten voor in behandeling heb.

In deze blog geef ik jeinzicht wat fouten maken met je kan doen en geef ik je een aantal aanbevelingen voor hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Waarom en wanneer maken we de meeste fouten

Fouten maken we voortdurend, de meeste fouten ontstaan onder tijdsdruk en door gebrek aan kennis of omdat we geen ervaring hebben met een bepaalde situatie. Ook menselijke fouten zoals onachtzaamheid, concentratieverlies, een verkeerde inschatting, emoties en stress zien we vaak als oorzaak. Slechte communicatie, verwachtingen, onvoldoende middelen en ondersteuning zijn een aantal voorbeelden van fouten die gemaakt worden bij organisaties en productieprocessen. Hoe langer de keten is hoe groter de kans op fouten.

Wanneer is dan iets fout

Als iets niet overeenkomt met de verwachtingen, doelen, normen of standaarden die eraan zijn gesteld, is goed of fout te meten. Het voldoet wel of niet aan de eisen. Overschrijden van bijvoorbeeld tijdslimiet of budget kun je ook een fout noemen. Over het algemeen worden fouten beschouwd als iets dat we kunnen vermijden of verbeteren. Fouten zijn volgens mij onvermijdelijk en ze zijn soms nodig om te leren en te groeien. Risicoanalyse kan helpen fouten te voorkomen. Wees niet te hard voor jezelf of anderen wanneer er fouten worden gemaakt. Kijk hoe je kunt leren en verbeteren. Het is over het algemeen niet fijn om fouten te maken. We voelen het in onze portemonnee of krijgen niet wat we gewenst hadden.

Waarom zijn we bang om fouten te maken

Er zijn een aantal redenen waarom we bang zijn om fouten te maken. De oorzaak is terug te voeren naar onze kindertijd, opvoeding en cultuur. Hoe is daar met fouten omgegaan. Werd je bestraft of deed je je best iets perfects te maken om indruk te maken en gezien wilde worden? De schoolrapporten waarbij je ouders vooral aandacht gaven aan de onvoldoendes? Of een cultuur waar juist geholpen werd om te leren van fouten en je te stimuleren je werk beter te doen? Het zijn de uitersten die bepalen in hoeverre je goed met fouten kunt omgaan of juist bang bent om te falen.

Faalangst, perfectionisme, bang voor afwijzing, omgaan met kritiek en onzekerheid zijn veel voorkomende angsten die persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg staan. Het blokkeert je en je ontwikkelt strategieën (coping) om het te omzeilen.

Fouten maken helpt je te groeien

Wanneer je een fout maakt, heb je de kans om te leren en te groeien. Je kunt je fout analyseren en nadenken over hoe je het de volgende keer anders zou kunnen aanpakken. Hierdoor word je een betere versie van jezelf. Vooral als je open kunt zijn over de schuldvraag en je niet verschuilt achter een ander of schuld ontkent terwijl je daar zelf een groot aandeel in hebt, werkt mee aan jouw persoonlijke groei. Het geeft je nieuwe inzichten en leert je om te gaan met tegenslagen. Wanneer je een fout maakt, kan het betrekken van anderen bij het oplossen van het probleem leiden tot een betere samenwerking en meer begrip tussen teamleden. Het accepteren en omarmen van fouten kan leiden tot minder stress en angst, waardoor je gezondheid verbetert. Ook kan het leiden tot meer rust en ontspanning, waardoor je beter slaapt en meer energie hebt.

Mijn advies

  • Neem verantwoordelijkheid voor je fouten
  • Hou het niet bij jezelf maar deel het met anderen. Er over praten helpt om de pijn te verzachten en te delen. Het is niet van jou alleen.
  • Wees bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor je fouten en er openlijk over te praten. Dit kan helpen om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het inde toekomst opnieuw gebeurt.
  • Accepteer dat fouten maken normaal is.
  • Fouten maken is menselijk en iedereen maakt wel eens een fout. Accepteer dat het normaal is en dat het deel uitmaakt van het leerproces.
  • Analyseer je fouten en kijk naar wat je kunt leren van de situatie. Probeer te begrijpen wat er mis ging en hoe je het in de toekomst anders kunt aanpakken.
Walter Keyner

Heb jij het gevoel dat je te veel blokkeert vanwege faalangst? Zou je daar  stappen in willen zetten. Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

Misschien ook leuk om te lezen

18/1/2021

De kermis in organisaties (en je persoonlijke leven)

Je gaat naar de kermis om plezier te beleven. De kermis komt, bij normale omstandigheden, elk jaar op ongeveer dezelfde periode terug op...

Meer lezen
20/9/2019

Gevoelig voor prikkels en nu?

Als HSP ben je gevoelig voor prikkels en daardoor raak je vermoeid, het is goed om je af te zonderen...

Meer lezen