De meeste mensen dragen schoenen aan hun voeten. De schoenen dragen jou kun je ook zeggen. Schoenen zeggen heel veel over hoe we in het leven staan. Een modieuze puntschoen of lekker makkelijke sneakers. Afhankelijk van de trends en hoe jij je voelt zul je passend schoeisel aandoen.
Schoeisel verhult ook veel. Niet iedereen durft zo maar uit zijn schoenen te stappen en de blote voeten te tonen. Bang dat de voeten niet mooi gevonden worden, alsof er een norm bestaat voor mooie of lelijke voeten. Hoe vaak geef jij aandacht aan je voeten? Die voeten die je overal naartoe brengen. Verzorg je die voeten ook goed. Als je onder de douche staat, ben je niet de enige die zijn voeten niet wast. Alles loopt er vanzelf wel af en als je het doet, zul je waarschijnlijk de ene voet de andere voet laten wassen. Herkenbaar? Nagels knippen of een bezoek aan de pedicure is iets voor als het pijnlijk wordt, maar geen regelmatige handeling.
Toch zou je uit dankbaarheid je voeten best wel regelmatig mogen vertroetelen. Het zijn immers onze contactpunten met de aarde. Onze voeten houden ons op de grond en zorgen ervoor dat we nuchter blijven “met beide voeten op de grond”, is voor ons een gezegde dat voor nuchterheid wordt gebruikt.
Op blote voeten zou je altijd kunnen lopen, je voelt veel meer en je bent beter geaard. We zijn het niet meer gewend en het is ook niet zo hygiënisch. Grote delen van de wereldbevolking hebben geen schoenen of lopen op geïmproviseerde schoenen. Als ze schoenen hebben is dat meestal maar een paar.
Lichaam en geest zijn één. Als je voeten pijn doen willen ze je iets zeggen. Daar hoef je geen kennis uit allerlei boeken voor bij te halen. Gebruik je nuchtere verstand, of voel wat ze willen zeggen. Ze kunnen je erop attent maken dat je best wel wat rustiger aan mag doen, je tempo verlagen of gewoon stoppen met wat je nu aan het doen bent. Let dan ook op je schoenen, sta je daar stevig in of ben je niet wie je eigenlijk bent en verhul je dat met je schoenen?
Ikzelf had al een tijdje een zere rechter voet. Vooral de onderkant van de grote teen deed zeer. Toen ik een lange wandeling maakte rond Nijmegen, deed het zo’n zeer dat ik bij de brug over de Waal eerst moest rusten om de energie weer te krijgen om door te gaan. Ik wilde weten wat die pijn mij wou zeggen. En duidelijker kon ik het antwoord niet krijgen. Stoppen helemaal met je oude werk en laat dat hier achter. Aan de andere kan van de brug vind je het werk en de passie voor je toekomstige werk. Dat inzicht heeft mij gebracht waar ik nu ben. Een podoloog liet mij beter lopen. En ikzelf heb de stap gemaakt om mij alleen op mijn coaching praktijk te richten. De pijn is bijna helemaal verdwenen en ik weet dat die pijn weg is als de laatste stap achter de rug is.
Imelda Marcos, is de weduwe van een voormalig president van de Filipijnen, Ferdinand Marcos. Ze werd bekend door haar enorme verzameling schoenen, jurken en juwelen. Met de nadruk op verzameling. Ze heeft al die schoenen nooit gedragen en het is vooral een teken van buitensporigheid. De eigen bevolking had geen geld voor schoenen. Nu wil ik je niet betichten van buitensporigheid, maar hoeveel paar schoenen heb jij? Welke draag je regelmatig en welke draag je zelden of heb je zelfs nooit gedragen? Weleens nagedacht waardoor die impuls aankopen en verzamelwoede vandaan komt?
De schoenen die je vaak kwijt bent, zijn je stoute schoenen. Loop je wel eens vast en durf je niet wat je graag zou willen? Dan is het tijd om een aantal stoute schoenen te kopen. Je hoeft ze niet echt te kopen. Voor mij zijn stoute schoenen een symbool van doorzettingsvermogen en lef. Je hebt niets te verliezen. Natuurlijk kun je daar echte schoenen voor gebruiken. Misschien als je een beetje bijgelovig bent, dat maakt niet uit, als het de zaak maar dient. Als je altijd de juiste stappen maakt en erachter komt dat dat bijvoorbeeld op die schoenen was? Ik zou er gebruik van maken als je dat helpt. Net zoals talismannen in welke vorm dan ook, schaam je er niet voor, het gaat erom dat jij je doel behaalt. Dus zet je stoute schoenen op een plek waar je ze altijd terug kunt vinden. Je hebt ze eerder nodig dan je denkt. Zou je het ook op blote voeten kunnen?
Omdat de zool van onze schoenen zijn vies. Volg je schoenen maar eens een dagje en dan kom je erachter waar je allemaal op staat. Zonder te beseffen hoe vies dat soms kan zijn. Het is dan ook goed om te weten dat niet iedereen erop gesteld is als je met schoenen naar binnen gaat. Maar uit respect je schoenen uit te trekken. Je ziet dat ook bij bepaalde culturen en godsdiensten.
Het gooien met schoenen naar een persoon die je wilt beledigen zie je af en toe voorbij komen. Maar besef je, deze is vooral bedoelt voor de heren die dit lezen, dat als je met een been over het andere been zit, je je vuile zool, naar een ander richt? Sowieso niet fris en in Aziatische culturen wordt dit gezien als een belediging.
Voeten laten ons dansen, lopen, spelen en sporten en ze geven ons de vrijheid om ons te kunnen verplaatsen waar we maar naar toe willen. Wees blij dat je ze hebt, niet iedereen kan dat zeggen. Een handicap waarbij je je voeten niet kunt gebruiken, of niet hebt, is een gemis. Dat gemis kan gelukkig door allerlei hulpmiddelen worden verzacht. Wees hoe dan ook dankbaar voor de mobiliteit die ze je geven.
Sta jij met beide voeten op de grond? Of voel je je niet altijd op je gemak, kom je vooruit of sta je juist stil? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
De spirituele oplossing tegen hoofdpijn. Als je veel last hebt van hoofdpijn, kun je eens kijken of je meer structuur kunt krijgen in je...
Meer lezenGelukkig zijn willen we allemaal. We vragen aan elkaar hoe het met je gaat. Daar kan je simpelweg goed of niet goed op antwoorden....
Meer lezen