Je gaat naar de kermis om plezier te beleven. De kermis komt, bij normale omstandigheden, elk jaar op ongeveer dezelfde periode terug op een vast plek. Dat zijn een aantal zekerheden. Je kunt er naar uitkijken of er tegen op zien.
Als kind trekt de kermis je wellicht meer dan als volwassene. Waarschijnlijk komt dat omdat je door je ouders op jonge leeftijd bent meegenomen naar de kermis. Het plezier is je bijgebleven en daar kun je naar terug verlangen. Als je elke dag naar de kermis zou gaan, zal je dat op den duur gaan vervelen. Toch zijn wij vaak onbewust op onze eigen kermis. En dat is niet altijd leuk, maar laten we ook de leuke kanten onthouden.
Elke attractie heeft zijn eigen dynamiek, spanning of reflectie. Wat doet het met jou? Samen met mijn oud-collega heb ik een boek geschreven. “De kermis in organisaties”, het gaat over de gevoelskant van management. Maar is zeker ook van toepassing op jou als individu. Immers een organisatie is de som van individuen. Aan de hand van kermisattracties; touwtje trekken, het spookhuis, de achtbaan, het spiegelpaleis, de kop-van-Jut, de botsauto’s, de lucky crane, de snoepkraam en de cakewalk, beschrijven we wat die attractie met je doet.
Ik zal een tipje van de sluier oplichten aan de hand van de achtbaan.
Als je naar de kermis gaat, zie je de achtbaan al van ver boven alle andere attracties uitsteken. Mooi om te zien, maar ook wel een beetje beangstigend. Je hoort de gillende mensen die plezier of angst beleven aan de bewegingen van het karretje over de rails. Eerst naar grote hoogte om daarna met hoge snelheid de diepte in te duiken. Misschien draait je maag al om bij het idee. Maar waarom beleeft de ene persoon veel plezier aan de achtbaan en staat de ander al bij voorbaat te trillen op zijn benen? Is het niet veilig genoeg? Of overheerst de kick? Je kunt kiezen tussen weglopen of instappen. De ervaring zal leren of je nieuwsgierigheid het wint van je angst.
Angst is een slechte raadgever. Toch kent iedereen angst. Je kunt bang zijn voor vliegen of voor spinnen; je kunt bang zijn om te worden uitgelachen of om te vallen. In extreme vormen durven mensen de straat niet meer op of durven ze niet meer te eten. Angst werkt je tegen; je gaat situaties ontlopen. Zo kan het gebeuren dat je bepaalde vrienden niet meer bezoekt omdat je bang bent voor hun hond. Of je gaat niet meer op reis omdat je niet wilt vliegen. Of je durft niet voor jezelf op te komen, met als gevolg dat je werkdruk te hoog wordt, met alle gevolgen van dien. In het ergste geval kunnen angsten leiden tot zelfdestructief gedrag.
Het belemmerende gedrag (zoals niet meer op reis willen) heeft uiteindelijk tot gevolg dat je omgeving er last van heeft. Je partner zou wel eens een verre reis met je willen maken, maar dat zit er dus niet in. En het project waaraan je werkt, stagneert omdat jij niet durft uit te spreken dat er een probleem is.
Het vervelende is dat onze angsten voortdurend worden gevoed door onze overtuigingen:
Deze overtuigingen worden gevormd en in stand gehouden door ervaringen, verwachtingen en (on)zekerheden. De persoon in kwestie voelt de angst oprecht. Hij is ervan overtuigd dat er iets vervelends kan gebeuren. En je kunt angst niet zomaar negeren. Want negeren voedt weer nieuwe angst, zoals bang zijn om niet serieus genomen te worden.
Als je niet steeds op de kermis wilt zijn en zeker niet in de achtbaan wilt zitten zul je zelf een keuze moeten maken om voortaan anders met je angsten om te gaan. Hoe je dat doet beschrijven we in het boek.
Het schrijven van het boek “De kermis in organisaties” is voor mij de behoefte om kennis en inzichten te delen. Vooral ook om de oplossingen aan te dragen. Samen met iemand anders een boek schrijven maakt het niet makkelijker. Beiden heb je een achtergrond en inzichten waarvan je denkt dat je die grotendeels deelt. Dat blijkt niet altijd zo te zijn. Dat schuurt dan wel eens, maar als je weet dat het resultaat van schuren een mooie afwerking is, ga je dan is het resultaat beter. Bij elkaar heeft alles bij elkaar 2 jaar geduurd. Redacteur en uitgever hebben ook nog hun inbreng. Wij hebben dat ervaren als onze kermis en vooral de achtbaan. Ook de boekpresentatie die we in gedachte hadden is vervallen vanwege de corona maatregelen. Toch hebben we een leuke vorm gevonden.
Kijk maar op deze Youtubefilm dan krijg je een goed beeld waar het boek over gaat.
Als je het boek “De kermis in organisaties” wil kopen, stel ik het op prijs als je dat bij je plaatselijke boekhandel doet. Dit is het ISBN nummer 9789463191968.
Heb jij het gevoel dat je te veel op de kermis bent en de controle kwijt bent en daaronder lijdt. Heb je last van stress en wil veranderen? Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
Om hulp vragen is voor iedereen anders. Soms kom je handen te kort en is het fijn als iemand je kan helpen..
Meer lezenFaalangst is een van de grote boosdoeners die ons kunnen blokkeren. Waardoor ontstaat faalangst en wat kun je er aan doen?
Meer lezen