Succes op het werk, zorg voor je gezin, tijd voor vrienden én ruimte om op te laden, het klinkt als een haalbare combinatie, maar veel professionals worstelen hiermee. Het balansdilemma is de constante strijd tussen de ambitie om te presteren en de behoefte aan rust. Je wilt succesvol zijn in je werk, maar ook een betrokken ouder, een steun voor je partner en een goede vriend(in). Maar waar blijf jij zelf in dit verhaal?
Je voelt de druk om alles in evenwicht te houden, maar het lijkt alsof je voortdurend tekortschiet. Terwijl je overdag alles geeft op je werk, ben je ‘s avonds moe en prikkelbaar. Je hebt het gevoel dat je gezin aandacht verdient, maar je batterij is leeg. Vriendschappen verwateren en ontspanning voelt als een luxe waar je geen tijd voor hebt. Hoe doorbreek je deze cyclus met vriendelijkheid en mededogen zonder jezelf op te offeren?
Het balansdilemma gaat over de voortdurende spanning tussen enerzijds de behoefte aan succes en erkenning en anderzijds het verlangen naar rust en welzijn. Het lijkt alsof je moet kiezen: óf je zet alles op alles in je werk, óf je kiest voor ontspanning en loopt het risico om minder productief of ambitieus telijken.
Voor veel professionals betekent dit een constante innerlijke dialoog:
Werk en carrière nemen vaak een centrale plek in. Maar privéleven, relaties en vriendschappen vragen ook om aandacht. Veel professionals merken op een gegeven moment:
Op de lange termijn veroorzaakt dit gevoelens van frustratie, schuld en soms zelfs vervreemding. Waar ligt de grens tussenbetrokkenheid en zelfzorg?
Veel van deze innerlijke dilemma’s hebben hun wortels in overtuigingen die je in je jeugd hebt meegekregen. Misschien hoorde je vroeger:
Deze woorden blijven vaak onbewust resoneren in je hoofd, en voor je het weet leef je naar verwachtingen die niet eens van jezelf zijn.
Een van mijn cliënten merkte op:
"Ik dacht altijd dat ik mijn werk en gezin voor alles moest laten gaan. Maar toen ik leerde vriendelijker naar mezelf te kijken, besefte ik dat ik pas écht een goede partner en ouder kan zijn als ik zelf ook oplaad."
Veel mensen zijn streng voor zichzelf. Ze denken in termen van ‘moeten’ en ‘verplichtingen’, en gunnen zichzelf weinig ruimte voor mildheid. Mededogen kan helpen om dit patroon te doorbreken. Dat klinkt misschien soft, maar als je er eens rustig voor gaat zitten en voelt hoeveel onrust er in je zit is dat een teken om meer rust te nemen en te onderzoeken waar die onrust vandaan komt. Kijk van een afstand is hoe jij omgaat met je relaties. Is dat afstandelijk? Heb je verbinding? En stel je ook een simpele vraag: Voor wie ben ik er en wie is er voor mij? Wat gebeurt er als ik weer land en de persoon kan zijn die ik eerder was, in gelukkigere tijden.
De Dalai Lama zegt hierover:
“Als je mededogen wilt tonen aan anderen, begin dan met mededogen voor jezelf.”
Mededogen betekent luisteren naar wat je werkelijk nodig hebt in plaats van te handelen vanuit angst of schuldgevoel. Dit kan op verschillende manieren
Wanneer je jezelf met mededogen behandelt, merk je dat je niet hoeft te kiezen tussen werk, gezin en ontspanning – je kunt leren om balans te vinden.
Als je merkt dat je vastloopt in prestatiedruk en het balansdilemma je leven beheerst, is het tijd om hierin verandering te brengen. Je hoeft niet te kiezen tussen succes en welzijn –beide kunnen samengaan. Wil je ontdekken hoe coaching en regressietherapie je kunnen helpen om met vriendelijkheid en mededogen meer rust en balans te ervaren? Neem vrijblijvend contact op.
Een van mijn cliënten beschreef haar ervaring als volgt:
"Ik merk dat ik meer in balans ben, mijn aandacht en energie beter weet te verdelen en me richt op wat echt belangrijk is."
Zit jij in een spagaat en voel jij je overbelast en ervaar je mentale druk? Heb je het idee dat de oorzaken dieper liggen? Herken jij je in wat ik in deze blog heb geschreven? Zou je daar stappen in willen zetten. Ik kan je helpen de balans terug te vinden en te behouden.. Meld je dan nu aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.
Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda
Het lijkt haast alsof vallende bladeren automatisch leiden tot neerslachtigheid. Die somberheid kan overgaan in een depressie...
Meer lezenAls je leeft vanuit vriendelijkheid zul je merken dat alles prettiger verloopt...
Meer lezen