Faalangst

7 inzichten in het moeten en de oplossingen

Wat moeten we allemaal

We moeten niets. Want als je iets zou moeten, geeft dat druk en druk geeft stress en van stress raak je in een burn-out. Toch moeten we onbewust best wel veel van onszelf. Bewust of onbewust. Ik geef je 7 inzichten over “moeten” en je zult zien dat we heel veel moeten.

Leuk om te weten, maar wat is nu de werkelijke reden en hoe kun je daar beter mee leren omgaan? Dat vertel ik aan het einde van deze blog.

Maar eerst de zeven inzichten:

  1. Verplichting
  2. Dwang
  3. Noodzakelijk
  4. Tijd
  5. Keuzes
  6. Doormaken
  7. Verantwoordelijkheid

1. Moeten als een verplichting

Soms moet je iets, heel simpel omdat je het beloofd hebt. Een afspraak hebt gemaakt die je moet nakomen. En kijk maar eens in hoeverre je dat serieus neemt. Bij elk contract dat je aangaat, bijvoorbeeld voor de huur van je woning of het abonnement van je mobile telefoon, ben je wederzijds verplicht je aan het contract te houden. En jij zal de rekening op tijd moeten betalen, anders wordt je je woning uitgezet of kun je niet meer bellen.

2. Moeten als dwang

Bij dwang geldt in de meest gevallen dat er een machtsverschil is De ene persoon eist iets van de andere. En dat zal die andere moeten doen. Vaak is dat niet uit vrije wil. Je wordt veroordeelt tot een gevangenisstaf en zal die uit moeten zitten. Dat is de dwang die daar achter zit. Maar ook de dwang of het gezag dat ouders op kinderen uitoefenen is een herkenbaar voorbeeld. Dwangmatigheid is er natuurlijk ook. De oorzaken hiervan zijn heel divers. Het zijn de verslavingen waar we ons aan overgeven.

3. Noodzakelijk

Bij dit moeten speelt volgordelijkheid een rol. Om een muur te schilderen zul je eerst verf moeten kopen. Als je wil trouwen zul je eerst iemand moeten vinden waarmee je wilt trouwen. Je kunt pas verhuizen als je een woning hebt waar je naar toe verhuist.

4. Tijd

Alles op zijn tijd. Een vaak moeten we iets de tijd geven. Als je een zaadje plant heeft het tijd nodig om te groeien om de vruchten te kunnen oogsten. En zo zul je ook de tijd moeten nemen om iemand beter te leren kennen. Jezelf te ontwikkelen. Wijsheid te krijgen. Van je fouten te moeten leren.

5. Keuzes maken

Keuze stress kennen we allemaal wel. Toch zullen we keuzes moeten maken. Als iemand niet voldoet aan je hebt de keuze uit anderen die wel voldoen, zul je de keuze moeten maken afscheid te nemen. Als je relatie niet meer brengt wat je wil, zul je er aan moeten werken of de keuze maken uit elkaar te gaan.

6. Doormaken

Soms moet je iets doormaken. Als een geliefde overlijdt, heb je tijd nodig om dat verlies te kunnen verwerken. We zeggen vaak, dat je alle jaargetijden moet doormaken om het gemis te voelen en je verdriet te kunnen verwerken om weer in balans te komen.

7. Verantwoordelijkheid

Als iets opgedragen krijgt van iemand, draagt die persoon de verantwoordelijkheid. Stel dat je bij een hoveniersbedrijf werkt en je leidinggevende jou opdraagt alle bomen in de straat om te zagen, kun je je even afvragen waarom, maar je zult de bomen moeten omzagen omdat je dat is opgedragen. Als je daarna wordt aangesproken omdat dat niet de bedoeling was, verwijs je naar de opdracht die je hebt moeten uitvoeren van je leidinggevende.

Waarom we moeten, de werkelijke reden

Zoals je in de 7 thema’s over moeten heb kunnen lezen, zijn er meer dingen die we gewoonweg moeten dan je zou denken. Als we dat niet doen, is daar altijd een gevolg aan gekoppeld. Maar er is maar één persoon die kan bepalen wanneer je wel of niet iets moet. En dat ben jijzelf.

Angst

Veel van ons “moeten” leggen we onszelf namelijk op. En als je kijkt waar dat vandaan komt is het meestal angst. Angst om ergens op aangekeken te worden. De angst om niet te voldoen aan de heersende (ongeschreven) regels. Angst om niet aardig over te komen. Om anders te zijn dan anderen en niet in de groep opgenomen te worden. Angst om iets niet goed of perfect te doen, te falen. Bang om niet gehoord en niet gezien te worden.

Onderzoek voor jezelf eens waar jouw “moeten” vandaan komt.

Walter Keyner, Coach & Therapeut bij Wutah Gouda

Heb jij het gevoel dat je te veel moet en daaronder lijdt, je daar moe en moedeloos van wordt. Stress ervaart en dat wil veranderen?  Ik kan je helpen om blokkades op te lossen en balans terug te vinden en te behouden. Meld je dan aan door je gegevens achter te laten op het contactformulier en ik neem binnen 24 uur contact met je op, om jou passend te ondersteunen.

Ik ben Walter Keyner, Coach en Hypnose- en regressietherapeut bij Wutah in Gouda

 

Misschien ook leuk om te lezen

22/5/2020

Mijn eerste Burn-Out

Mijn eerste burn-out kreeg ik op mijn 24ste op Hemelvaartsdag. Rond Hemelvaartsdag denk ik daar nog wel eens aan terug...

Meer lezen
1/3/2018

De spirituele oplossing tegen hoofdpijn

De spirituele oplossing tegen hoofdpijn. Als je veel last hebt van hoofdpijn, kun je eens kijken of je meer structuur kunt krijgen in je...

Meer lezen