Verscheidenheid maakt eenheid

Een kerstboom versieren

Bij het versieren van onze kerstboom kreeg ik een mooi inzicht. Meestal versiert mijn vrouw de kerstboom. Dit jaar lukte dat niet en toen ik de boom zo in de kamer zag staan met alleen de verlichting erin, besloot ik om de kerstboom verder te versieren. In de dozen zat een diversiteit aan gekleurde kerstballen. Hoe zou ik het aan kunnen pakken.

 

Verscheidenheid maakt eenheid

Door de verschillende ballen, in grootte, vorm, kleur en glans moest ik wel plannetje maken. Een intuïtief plannetje, ik ben nu eenmaal een gevoelsmens. De verscheidenheid aan ballen moest uiteindelijk een eenheid worden. Door de vorm van de boom leek het mij goed om de grote ballen laag in de boom te hangen en de kleine juist hoog in de boom. De grotere takken kunnen de grotere ballen beter dragen dacht ik. En een grote bal aan een klein takje oogt niet.

Door mijn oogharen keek ik of de kleuren en verhoudingen harmonieus in elkaar overgingen en dat het één geheel zou vormen. Als dat niet zo was, veranderde ik iets door kerstballen op een andere plaats te hangen waardoor het een veel harmonieuzer geheel werd.

Verbinden

Het viel wel mee om te doen, tot de haakjes waar de kerstballen mee opgehangen worden op raakten. Dus even nadenken waar je die haakjes kon kopen en naar de winkel om deze goedkope maar oh zo makkelijke haakjes te kopen. Gelijk maar twee doosjes gekocht. Op de een of andere manier raakten die kwijt bij het opruimen. De overgebleven haakjes deed ik in een herkenbaar doosje dat volgend jaar weer makkelijk teruggevonden kon worden.

Na verloop van tijd was de boom af en ik ruimde alle overgebleven spullen op. Voldaan bewonderde ik de kerstboom en ging weer andere dingen doen. Mijn vrouw kwam thuis en was blij verrast dat de kerstboom klaar was. Maar ook dat de boom er nog nooit zo mooi bijgestaan had. Ik verraste mijn vrouw dus en ik kreeg ook nog een compliment. Allebei blij! Niet één bal was hetzelfde en toch vormde het een harmonieus geheel. Eenheid in verscheidenheid, dat is wat je ziet en dat maakt het mooi, dacht ik.

De kringloopwinkel

Bij een bezoek aan een kringloopwinkel zag ik kerstballen in een grote bak liggen. En ergens verloren tussen de ballen lag een piek.  Ja, dacht ik dat is de goede plek. Tussen de ballen en niet ver daarboven. De piek lag er een beetje verloren bij. Alsof de piek een beetje moest wennen tussen al die kerstballen. Die kerstballen hadden het zo te zien wel goed met elkaar. Alle kerstballen waren bijzonder op hun eigen wijze. De verschillende kleuren en de schittering was mooi om te zien.

Er was door het personeel van de kringloopwinkel geen onderscheid gemaakt in de soorten ballen. Alles lag door elkaar. Ja dacht ik, dat is anders dan wat vaak gedaan wordt. Sorteren en scheiden op grootte, kleur, glans, afwerking en dat afzonderlijk prijzen en verkopen.

Mijn inzicht

Iedereen is bijzonder. Of je nu gezegend bent met een mooi uiterlijk, ergens in excelleert een talent hebt of sociale vaardigheden hebt. Iedereen is bijzonder. Verbinding is heel belangrijk en het ene is niet meer waard dan het andere. Als je door je oogharen kijkt zie je de individuen niet meer maar mensen die allemaal op deze aarde (de kerstboom) willen wonen in verbinding (de haakjes) met elkaar. Verbinden kost niet veel, probeer het maar eens.

Een vriendelijke lach of een helpende hand verbindt al. En dan die piek. Zou het niet mooi zijn als we wat minder aan onszelf besteden, jouw selfies, jouw social media posts. De gekopieerde quotes die je op Instagram slingert. En echt verbinding maken met jouw dierbaren.

Wutah zegt

Kijk eens verder dan jouw leefwereld en verwonder je over de verscheidenheid aan mensen waar we mee samenleven. Het verrijkt je en verbind je met deze aarde, die we met zijn allen delen en van genieten.

Vragen?

Heb je een vraag over deze blog? Stuur gerust een bericht via het onderstaande formulier:

Delen met je netwerk?

Een reactie plaatsen