Verscheidenheid maakt eenheid

Een kerstboom versieren

Bij het versieren van onze kerstboom kreeg ik een mooi inzicht. Meestal versiert mijn vrouw de kerstboom. Dit jaar lukte dat niet en toen ik de boom zo in de kamer zag staan met alleen de verlichting erin, besloot ik om de kerstboom verder te versieren. In de dozen zat een diversiteit aan gekleurde kerstballen. Hoe zou ik het aan kunnen pakken.

Meer lezenVerscheidenheid maakt eenheid

Geluk zit in een tafelkleedje

Verlangen

Als hobbyschilder heb ik een periode gekend dat ik huiselijke tafereeltjes schilderde. Ik wist ook niet goed hoe ik daarop kwam, ik vond het leuk om te doen. Later zag ik dat ik waarschijnlijk onbewust geïnspireerd werd door het werk van Roger Raveel. Ik haal het niveau van deze Vlaamse schilder bij lange na niet, maar ik beleef er veel plezier aan. Het is stof om over na te denken. Schilderen wordt wel gezien als het blootleggen van je ziel.

Meer lezenGeluk zit in een tafelkleedje

Geen aandacht geven is ook een keuze

Waarom zou je geen aandacht geven

Waarom zou je geen aandacht geven, als het citaat van de filosoof Aristoteles, “alles wat aandacht krijgt, groeit”, gezien wordt als een waarheid. Klopt dat citaat dan niet? Ja hoor het klopt, maar het is goed alles steeds van twee kanten te bekijken. Dat levert vaak heldere inzichten en helpt je om ook naar tegenovergestelde standpunten te kijken en die te begrijpen. Niets mis mee en helemaal als je dat zonder oordeel en objectief kunt doen. Ik ga Aristoteles dus niet tegenspreken. Ik wil je de andere kant van deze uitspraak laten zien. Er valt altijd iets te kiezen.

Meer lezenGeen aandacht geven is ook een keuze

Waarom je van vertragen rust krijgt

Eerst een kopje thee

Mijn schoonmoeder is inmiddels 88 jaar. Als we bij haar zijn, vertraag ik en kom helemaal tot rust. Ze zet thee, op de ouderwetse manier. Water koken, losse theeblaadjes in de theepot en het kokende water daaroverheen. Rustig laten trekken. Daarna door een zeefje inschenken in een kopje. Waar mijn schoonmoeder woont is het water ook nog eens zacht. Haar thee vind ik het lekkerst. We drinken en genieten van de thee in stilte. Alles vertraagd en mijn tempo komt vanzelf in de laagste versnelling en uiteindelijk kom ik helemaal tot rust en in het moment.

Meer lezenWaarom je van vertragen rust krijgt

Hoe kunnen positieve herinneringen jou helpen

Herinneren

Als je ziet wat je elk moment van de dag meemaakt en voelt, dan weet je dat het gewoonweg niet mogelijk alles te kunnen herinneren. Als je dat zou willen tenminste. Welke momenten zijn voor jou zo belangrijk geweest dat je ze elk moment nog eens zou willen beleven? Zijn dat de gebeurtenissen die grote indruk op je hebben gemaakt, een verliefdheid een geboorte of overlijden of de sensatie van het bereiken van een doel, je diploma of de droombaan die je altijd wilde hebben. De verschillen kunnen groot zijn, van een gelukkig moment dat je nog steeds koestert tot een traumatische ervaring waar je nu nog steeds last van hebt.

Meer lezenHoe kunnen positieve herinneringen jou helpen

Een mooie zomer

De zon schijnt voor iedereen

Wat hebben we een mooie zomer.  Elke dag mooi weer en de jas al weken niet meer aangehad. Alsof je op vakantie bent in een Zuid-Europees land. De zonnepalen op het dak genieten ook volop van de zon en dat voelt goed. De terrassen zitten vol en iedereen leeft buiten en geniet met volle teugen. En dat dag na dag, week na week. Het lijkt wel of iedereen zich beter voelt bij een zonnetje.

Meer lezenEen mooie zomer

Verwachtingen

Vanzelfsprekend gaat het licht aan

Wij verwachten dat dingen doen waarvoor ze bedoeld zijn. Als we de lichtschakelaar overhalen, verwachten we dat het licht gaat branden. Smartphones en computers werken en communiceren snel ongeacht waar jij je bevindt. Als dingen niet doen wat ze moeten doen, kunnen we al snel geïrriteerd raken. Is het zo vanzelfsprekend dat al die techniek vanzelf werkt?

Meer lezenVerwachtingen

Liever zonder saus

Wat heb jij te verbergen?

Er zit geen saus op. Een gezegde dat mij onbekend was, maar ik begreep het wel direct. Degene die ik het hoorde zeggen bedoelde daarmee dat je niets kunt verbergen en een eerlijk product moet leveren. Vanwege een voedselallergie is het voor mij het beste om te eten zonder sauzen. Dan eet je wel somber maar daardoor ontdekte ik ook dat er veel onder de saus wordt verborgen. Als je eten bijvoorbeeld aangebrand is of er niet mooi uit ziet kan een sausje het wat camoufleren. Maar als je aandachtig eet proef je het natuurlijk toch.

Meer lezenLiever zonder saus

Van glimlachen word je rijk

Een positieve basishouding

Wie wordt er niet vrolijk van, vriendelijke mensen met een positieve attitude. Het lijkt of alles hen voor de wind gaat, alles lukt, ze zijn gezond en zitten lekker in hun vel. Hoe doen ze dat? Lachen ze alle problemen weg of zijn ze zo naïef dat ze de donkere kanten van de samenleving niet zien? Wat zou jij doen als je op de markt twee identieke groentekramen ziet, waarvan de ene verkoper chagrijnig uit zijn ogen kijkt en naar binnen gekeerd is en de andere verkoper met een brede glimlach bezig is zijn waren nog beter uit te stallen. Je koopt waarschijnlijk bij die verkoper met de glimlach.

Meer lezenVan glimlachen word je rijk

Jij zou toch…… afspraken nakomen

Afspraken nakomen

Heb je die commercial gezien van NIX18? Allemaal pubers, lui op de bank die niet doen wat er van hen gevraagd wordt. Iets om van te glimlachen of je aan te ergeren. Hoe was jij als puber? Deed jij wel altijd wat er aan je gevraagd werd, of stelde je dat zo lang uit dat het tot een confrontatie kwam met je ouders?

Meer lezenJij zou toch…… afspraken nakomen